JennAhola.fi

my style & my life - since 2015

Lukase lisää

Staycation - miellyttävän lukuloman kirjavinkit"Books are like mirrors: if a fool looks in, you cannot expect a genius to look out." - J.K. Rowling


Niin se vaihtui meilläkin aurinkoloma kotoilulomaksi. Ei toki tässä tapauksessa koronaviruksen takia, vaan ihan siitä syystä, että toisen meistä lomatoiveet eivät menneet työpaikalla läpi. Toki olen hyvinkin huojentunut siitä, että emme päässeet lähtemään reissuun. Viime ja seuraava viikko olisi kuulunut kulua Kap Verden auringon alla, mutta vietän sen tässä tilanteessa mieluusti ihan vaan kotisohvalla lukemassa kirjoja.
Nuorempana olin kova lukemaan ja varsinkin kaikki esiteineille suunnatut fantasiaromaanit olivat kovassa kulutuksessa. Sittemmin lukeminen jäi hyvin satunnaiseksi iltapuuhaksi, jopa vuosikymmenen ajaksi.

Kipinä lukemista kohtaan syttyi vahvasti sisälläni uudelleen opiskeluaikana. Lukemisen ilosta saatoin lukea illalla sängyssä jopa kuivaa (ja painavaa) myynnin juridiikan opusta - ihan vaan, koska lukeminen tuntui jälleen mukavalta ennen nukkumaanmenoa. Kuin varkain lukemisesta tuli jälleen arkeeni rutiini.
Sain myös lukumotivaatiooni lisäpotkua Ja kaikkea muuta- nimisestä blogista. Törmäsin viime kesänä kyseisen blogin postaukseen lukumaratonista. Ihan tuollaiseen 24 tuntia kestävään rykäisyyn ei minusta vielä ollut, mutta blogipostauksesta inspiroituneena kaivoin kirjahyllystä vanhan ja pölyttyneen Harry Potterini. Muistelin, että vuosia sitten Feeniksin Kilta oli jäänyt kesken, joten mikä olisikaan ollut parempaa, kuin syventyä taas näihin taianomaisiin tunnelmiin hirsimökin pimeydessä.

Siitä se sitten taas lähti eräänä kesäyönä.
Oli vain minä, Potteri ja otsalamppu.


Kesästä ja mökkeilystä on jo kuitenkin niin kauan, ettei palata tämän enempää sen aikaisiin lukemisiin. Käännetään kuitenkin katse viimeisimpiin teoksiin, jotka on tullut kahlattua läpi. Joten tästä olkaa hyvä: nappaa taskuun muutamat kirjavinkit ja -arvostelut.
Stassi Schroeder - Next Level Basic

Tosi-tv:stä tutun Schroederin esikoisteos on kepeästi kirjoitettu ja kuvitettu "opas" voimaannuttamaan lukijansa olemaan ylpeästi "perusmuija", eli Basic Bitch.

"And being Next Level Basic is all about being true to yourself and having confidence, no matter what a bunch of haters say. So find your voice, whether you're fifteen or thirty-five or fifty-two. Call people out if they deserve it, stand up for your basic beliefs, and never, ever let them crush your basic bitch boss spirit" - Stassi Schroeder, Next Level Basic

Juurikin tämän edellä mainitun voimaannuttavan mentaliteetin takia kiinnostuin kyseistä teoksesta, mutta täytyy myöntää, että siinä missä toivoin saavani käsiini "self-help"-tyylisen oppaan, sainkin jotain aivan muuta. Kirja on kevyttä kesälukemista esimerkiksi riippukeinuun. Schroederin kirjoitustyyli on hyvin puhekielimäistä, paikoittain kipakkaa mutta humoristista. Hauska kokonaisuus, jonka helppolukuisuutensa puolesta myös itseni kaltainen hitaampi lukija saa varmasti illassa tai parissa kahlattua läpi.

Arviointi: 3 / 5Dana Thomas - Fashionopolis

Muotiteollisuuden vastuullisuus tuntuu olevan nyt kaikkien kaikkien huulilla, ja tämän teoksen myötä myös minun silmillä. Kiinnostuin teoksesta juurikin muotiteollisuuden tulevaisuuden tarkastelun kannalta. Kirjassa käydään läpi niin muotiteollisuuden historiaa, pikamuodin tuottamista ja tehdasoloja. Kritisoidaan niin yrityksiä kuin kuluttajaakin. Entä tulevaisuus? Miten robotiikka tulee muuttamaan muotiteollisuuden? Mitä käy jo nyt huonoissa oloissa muotiteollisuuden parissa elantonsa ansaitseville, kun robotiikka korvaa ihmisen?

Kokonaisuus on  mielenkiintoista ajateltavaa ja luettavaa. Ennen kaikkea herättävää luettavaa. Tykkäsin Thomasin otteesta osoittaa kritiikkiä myös kuluttajia kohtaan. Kirjoittaja puhuu paljon siitä, että näistä asioista voi (ja pitää) puhua paljon, mutta se muutos lähtee vasta kuluttajista. Kirjassa käsitellään mm. Rana Plazan romahdusta. Rana Plazan tragedia oli kaikkien huulilla mutta vaikuttiko se miten ihmisten muodin kuluttamiseen? En halua spoilata koko tarinaa, se kannattaa lukea kirjasta, mutta sen voin paljastaa, ettei se ainakaan vähentänyt ihmisten ostamista. Minulta meinasi ainakin tippua silmät päästä kun rahalliset luvut lyötiin silmille!

Ihan täyden kympin kirjaksi en tätä kuitenkaan kategorio. Varsinkin muodin historiaa käsitellessä, mennään mielestäni liiankin kauas menneisyyteen ja puhutaan paljon asioita, jotka ovat perus kuluttajallekin jo tiedossa. Tämä teki teoksesta paikoittain melko puuduttavaa iltalukemista.

Arviointi: 4 / 5Yuval Noah Harari - 21 oppituntia maailman tilasta

Hararin kirjoittama 21 oppituntia maailman tilasta on mielenkiintoinen kokonaisuus faktoja ja spekulaatiota. Kirja käsittelee mm. teknologiaa, ilmastopolitiikkaa, maahamuuttoa, koulutusta ja uskontoa. Mietit varmaan, että melko painavaa tekstiä. Ei suinkaan. Kirjaa on oikein miellyttävä lukea ja juurikin Hararin monipuolisen spekuloinnin takia kirja kirvoittaa paljon ajatuksia. Jopa niin paljon, että tätä lukiessani avopuolisoni ei pystynyt melkein laisinkaan keskittymään omaan kirjaansa, sillä keskeytin hänen lukemisensa moneen kertaan: "Tässä sanotaan nyt näin, mitä mieltä sä olet tästä?"

Kirja on melko tuore, joten käsiteltävät asiat ovat muutenkin ajankohtaisia ja kirjan teemat varmasti mietityttävät monia. Jos haluat eri näkökulmia ja pintaraapaisua siitä, mistä mediassa ja lehdissä tällä hetkellä vouhkataan, lue tämä teos. Spekulaation osalta muista pitää itsesi avoimin mielin. Ihan kaikkea "jos tapahtuisi näin, siitä seuraisi maailmalla tätä"- spekulaatiota en täysin purematta niele. Mutta siitä juurikin Hararin teoksessa on kyse. Ei esittää kuivaa faktaa päin näköä, vaan kirvoittaa lukijoissa uusia ajatuksia, joista herää lopulta hedelmällisiä keskusteluja.

Tämä kirja vietiin kirjaimellisesti minulta käsistä, sillä myös avopuolisoni kiinnostui teoksesta. Tämän vuoksi pari viimeistä lukua on vielä lukematta, mutta silti uskallan laittaa tämän kirjan jo arvosteluihin, sillä Hararilla pysyy vakaa ote ja tyyli läpi koko kirjan. En usko, että viimeiset luvut muuttaisivat mielipidettäni radikaalisti suuntaan jos toiseenkaan.

Arviointi: 4,5 / 5


J.K. Rowling - Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Vanha kunnon Potter jälleen käsissä. Tällä kertaa käsissä kirjasarjan toiseksi viimeinen osa.

Juoni on varmasti kaikille jo entuudestaan tuttu, joten siihen ei syvennytä nyt tarkemmin. On kuitenkin ollut ihana huomata, että Harry Potter saa temmattua minua mukaan taikamaailmaansa vielä näin kolmenkympin korvillakin. Kirjaa lukiessa huomasin myös miten paljon enemmän kirja antaa kuin elokuva. Kirjasarjasta kolme viimeistä osaa ovat jääneet minulta lukematta vuosien takaisen Pottermanian aikoina, mutta elokuvat olen kyllä katsonut - useastikin. Siksi olikin hämmästyttävää huomata, miten kaikki juonenkäänteet tuntuivat ennennäkemättömiltä, vaikka niitä ne eivät todellakaan olleet.

Mitä enemmän kirjasarja lähestyy loppuaan, sitä synkemmäksi juoni ja tunnelma kirjassa muuttuvat. Siksi tekisikin mieli pihistellä kirjasarjan viimeistä osaa vielä muutaman kuukauden, ja syventyä viimeisen osan juonenkääteisiin taas pimeässä hirsimökissä. Se toisi tummanpuhuvaan juoneen lisää tunnelmaa. Katsotaan onnistunko pitämään vielä hetken näppini kurissa viimeisen osan kohdalla!


Nyt laita läppäri kiinni tai puhelin sivuun. Avaa kirja, joka on houkutellut jo pitkään. Tai etsi käsiisi joku aivan uusi tuttavuus. Ehkä se löytyy tältä kirjalistalta?Kommentit

 1. Ihana lukea kirjasuosituksia, tuo Fashionopolis vaikutti mielenkiintoiselta. Täytyy varmaan hommata luettavaksi. :)
  Itsekin Harry Potterit jäi juuri tuohon puoliveriseen prinssiin kun vuosia sitten aloin lukemaan, nyt muuttojen jälkeen tainneet jäädä ne kirjat kellariin varastoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti tuota Fashionopolis kirjaa :) Tosi mielenkiintoista luettavaa, jos tuon tyyliset kirjat kiinnostaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Form for the Contact Page