JennAhola.fi

my style & my life - since 2015

Lukase lisää

kuinka yhdistää opiskelu ja työ?

Puhutaanko hetki opiskeluista ja niiden ohella tienaamisesta?
Kannattako koulun ohella edes mennä töihin? Mitä hyötyä siitä on? Ja ylipäätään, onnistuuko tämä yhdistelmä todellisuudessa?


Miksi kannattaa työskennellä opiskelujen ohella?
Itselleni opintojen ja työn yhdistäminen oli alusta asti jo selvää. Halusin opiskelemaan, mutta en halunnut luopua jo luomasta urastani. Ennen opiskeluja kerkesin olla 5 vuotta samassa työpaikassa, saada jalkaa hyvin oven väliin ja hankkinut osaamista ja vastuuta erilaisista vastuualueista. Joten kummastakaan en halunnut luopua, vaan opintojen alkaessa piti keksiä jokin kultainen keskitie.

Teen töitä myös rehellisesti rahan takia. Opintotukea en saisi kuin muutaman satasen kuussa, koska asumistuen osuutta minulle ei myönnetä. Olen aikuinen ihminen ja olen tottunut siihen, että elämiseen ja asumiseen menee tietty määrä rahaa kuukaudessa. Ja voin paljastaa, että sitä ei kateta tuolla muutamalla satasella. Jätin siis tuet ja lainat hakematta, koska halusin elättää itseni myös ollessani opiskelija. Onhan se myös ihanampaa valmistua ilman kerrytettyä opintolainaa! Valmistumisen jälkeen voin vain keskittyä luomaan uraa, eikä tarvitse stressata opiskelujen jälkeenkin seuraavasta lainahaamusta. Myös kokemus karttuu jo opiskelujen aikana. Työelämästä saat hyvää käytännönkokemusta, johon on sitten hyvä soveltaa koulusta hankittua teoriaa!


Mieti etukäteen kuinka paljon?
Ihan ensimmäisenä kannattaa laittaa mietintämyssyyn, että onko työn lisääminen sinulle mielummin mieltä virkistävää, vai voiko siitä muodostua opiskeluja kohtaan vain ylimääräistä taakkaa. Itse jäin tarkoituksella työelämään, koska yksinkertaisesti tykkään mun työstä. Silloin kun työstään nauttii, se harvoin muodostuukaan taakaksi. Myös omaa aktiivisuutta kannattaa miettiä. Oletko muutenkin aktiivinen ja tarvitset paljon virikkeitä? Jos vastasit kyllä, sitten nappaa vain itsellesi töitä! Itsekin olen aina tykännyt olla aktiivinen. Välivuosienkin aikana tein kahta työtä rinnakkain, joten tämä rinnakkain asettelu ei tule uutena. Mutta jos tykkäät olla ja nauttia vapaa-ajastasi älä hyppää opiskelujen aikana jo työelämään. Kannattaa sitten mielummin keskittyä opiskeluihin ja hankkia sitä työkokemusta harjoittelujen kautta. 

Kysymykseen kuinka paljon? Ei varmastikaan ole suoraa vastausta. Palataan tässä taas siihen omaan aktiivisuuteen. Usein opiskelijan kannattaa suosia tarvittaessa töihin kutsuttavia (extra) sopimuksia, tai 10-15 h viikko sopimuksia. Näin saat muutamia työvuoroja illoille ja viikonlopuille, mutta sama määrä iltoja jää myös kouluhommille, ja no elämälle. 

Mitä suuremmille tunneille tähtäät, sitä enemmän toki jää rahaa käteen, mutta sitä vähemmän jää aikaa millekään muulle kuin koululla ja työlle. Tässä asiassa saan myös olla kiitollinen joustavasta työnantajasta. Mulla tehdään työvuorot lukujärjestyksen mukaan, joten 25 tunnin viikkotunnit on edes jotenkin inhimillisiä toteuttaa. Silti vapaa-aika jää oikeastaan täysin nollaan. Näillä tunneilla lähden aamulla kouluun ja palaan illalla yhdeksän maissa kotiin. Eli melko täyttä päivää! 

Yhtenä vinkkinä voisin antaa sopimustunteja miettiessäsi, että älä tee niin kuin minä!😂 Alunperin lähdin pudottamaan tuntejani vain vähäsen. No ei varmaan tarvitse perustella, miksi päiväopiskelun rinnalla 30 tuntia viikossa on liikaa töitä? Siitä sitten tiputettiin vähän lisää, ja nyt keväällä olisi suunnitelmissa tiputtaa vielä lisää. Ettet säkin olisi pulassa tuntiesi kanssa, niin kannattaa mielummin ajatella homma täysin toisinpäin. Aloita vähemmällä tuntisopimuksella, mutta pyydä sille nostatusta, jos siltä tuntuu (ja jos siihen on työnantajan puolelta mahdollisuus). Älä ryntää suin päin sotaan, vaan tarkastele tilannetta ja omaa jaksamistasi mielummin ensin pienemmillä tunneilla.

Millainen työ sopii opiskelijalle?
Periaatteessa ihan mikä vaan, mikä ei noudata virallisia toimistoaikoja. Mieti mistä tykkäät, milloin haluaisit työskennellä, ja millaisessa ympäristössä. Juuri nyt tämä joulunalusaika on otollista aikaa hankkia extraajan hommia! Jos asiakaspalvelu kiinnostaa, tutki myymälöiden nettisivuilta onko avoimia työpaikkoja, ja käy vaikka ihan paikan päällä kartoittamassa tilannetta. Myös esim. posti etsii jouluapulaisia ja aina voi kysäistä, josko omalla kaupungilla tai kunnalla olisi tarjota hommia. Tarjolla on varmasti vaikka mitä, jos vain olet avoimin mielin ja osaa etsiä. Jouluapulaisena on myös hyvä näyttää taitonsa ja kysäistä määräaikaisuuden loppuessa, että joskos olisi vaikka extraajana jatkuvampaa työsuhdetta tarjolla.Aikatauluta, ilman kalenteria et tule pärjäämään!
Itselläni on pääosin neljänä päivänä viikossa koulua. Välillä pitkiä luentoja, välillä muutamia lyhyitä eri aineista. Erinäisiä projekteja, ryhmätöitä, perinteisiä kotiläksyjä ja deadlineja. Täytyy myöntää, että en kyllä pysyisi kärryillä tärkeistä päivämääristä ilman kalenteria. Myös paperisen kalenterin väliin sujauttelen värillisiä post-it lappusia joihin kirjoitan erikseen suurien tehtävien deadlinet, ja sijoitan ne kalenteriin viikkoa tai kahta ennen palautuspäivää. Näin ollen sen viikon kohdalla pysyy kärryillä myös suuremmista tehtävistä, hommat ei jää klassisesti edelliselle illalla, ja aikataulut pelaa!

Pistä elämäsi täysin uuteen tärkeysjärjestykseen
 Ennen opiskeluja olin kova liikkumaan ja luuhasin usein kaupungilla kahvittelemassa yhdessä ystävieni kanssa. Nykyisin painan pitkää päivää, joten ainoat aktiviteetit illalle on läksyt, ja yhteistä aikaa Mikon kanssa. Ystävät ja perhe on mulle aina olleet tärkeitä, joten tuntuu todella julmalle aina sanoa, että jos halutaan tehdä jotain kivaa, niin mun täytyy tietää siitä vähintään kuukautta aikaisemmin. Joten sen vähimmänkin vapaa-ajan haluan pyhittää rakkailleni. Näin ollen esim. salikortti on hyllyllä jo useamman kuukauden. Bloggaaminenkin on säännöllisen epäsäännöllistä, ihan sen takia, että haluan pitää tämän vielä stressittömänä harrastuksena. Kouluhommien deadlinet tuottaa jo ihan tarpeeksi stressiä, joten kalenterin tarkkaan postaustahtiin en yksinkertaisesti tällä hetkellä kykene. Tällä hetkellä on tärkeää antaa elämän mennä päivä kerrallaan omalla painollaan ja nauttia joka hetkestä. Kyllä jokaiselle rakkaalle asialle löytyy oma hetkensä aina jossain vaiheessa - ei vain ihan päivittäisellä tasolla.

Muista nukkua riittävästi!
Tää on ehkä tärkein asia minkä myös opin ensimmäisen vuoden aikana, tottakai kantapään kautta! Ensimmäisen vuoden ajan pitkitin nukkumaan menoa pitkälle aamuyölle ja nukuin aivan liian vähän. Se kostautui koska luovuus ja tarkkuus kärsii väsymyksestä. Vaikka kuinka koitit väkertää kouluhommia yöllä, ei ajatus enää jossain kohtaan pelannut yhtään. Joten riittävä uni on tärkeä, jos haluat saada hommat kunnolla pakettiin! Nykyisin käyn aikaisin nukkumaan (eilenkin nukahdin jo yhdeksän jälkeen - oikeasti!) ja herään aikaisin aamulla tekemään hommia. Usein laitan kellon soimaan seitsemäksi ja käynnistän koneen jo samalla kun keitän pannullisen kahvia. Olen huomannut, että itselleni ainakin toimii paremmin tämä aamupuuhastelu. Kunnon aamukahvien jälkeen ajatuskin kulkee paremmin, kuin väsyneenä myöhään yöllä. Tämä toimii siis vain niinä päivinä, kun menen vähintään kymmeneen. Esim. tänään, kun mun aamu luento peruttiin, ja koulu alkaakin vasta kahdeltatoista. Ihan uudenlaista energiaa saa myös jo itselleen siitä, että tiedät saaneesi aikaan jo paljon, ennen kuin "päivä virallisesti alkaa" ja tiedät, että illalla saat pyhittää aikaa itsellesi ja rakkaillesi.

Kommentit

 1. Oot kyllä ahkera! :) Ja muutenki hyvä tää postaus. Mäkin kävin opiskeluaikoina töissä yleensä 3-4 kertaa viikossa ja koulussa sen 4-5 kertaa viikossa. Sitten oli tietenkin työharjoitteluita kun kävin töissä sen 9 kertaa viikossa ja se oli välillä tosi raskasta. Kaksi vuotta jaksoin tuota enkä kyllä enää uudelleen tuollaiseen ryhtyisi. Toki samalla sain elettyä melko tavallista elämää, matkusteltua ja muuta, mutta olihan se rankkaa :D Huomasin myös, että musta tuli todella hyvä ajan käyttäjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herranen aika! Kuulostaa hurjalta! Mä en onnistu pitämään mitään elämää yllä nyttekään ja sä oot onnistunu yhdistämään vielä tuohon komboon matkustelun! Huh huh oot tomera! :) 😘 voin uskoa hyvinkin ton että on pitäny olla todella skarppi tossa ajankäytössä :D

   Poista
 2. Todella hyvä postaus ja ajankohtainen itselleni - aloitin syyskuussa opinnot työn ohella, opiskelen etänä työn ohessa ja aika hyvin pystyn jaksottamaan opinnot niin, ettei kumpikaan osa- alue pääse kärsimään. Lapsen saaminen vajaat viisi vuotta sitten tehosti ajankäyttöä entisestään, kun aikaa oli vähemmän omille hommille ja aikatauluttaminen tuntuu itselle helpolta, kun joustavuutta on sekä opinnoissa että töissä, kun olen yrittäjä. :) Opintotuki on kyllä naurettavan pieni, enkä itse ainakaan haluaisi rahoittaa elämistäni opintolainoilla vaikka edullista lainaahan se on. Hyvin tiivistit postauksen ja mietteet, hankalaa on keksiä lisää sanottavaa aiheeseen! ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla, että tykkäsit! :) Varmasti yrittäjänä ja äitinä on vielä tarkempaa tuo aikatauluttaminen! Mulle sentään tavallaan sanotaan, että missä pitää olla ja milloin kun en itse sanele mun työaikoja tai luentoja, mutta sun täytyy kyllä varmasti olla todella ajanhermoilla joka asiassa :D Tsemppiä sullekin opiskeluihin ja työkuvioihin :)

   Poista

Lähetä kommentti

Form for the Contact Page