JennAhola.fi

my style & my life - since 2015

Lukase lisää

inspiroitumista vai toisen kopioimista?


Inspiraatio ja mistä se oikein kumpuaa? 
Itse ainakin inspiroidun kauniista kuvista ja yhtenä suurimpana inspiraation lähteenä toimii blogimaailma. Vaikka blogeja syntyy kuin sieniä sateella, ei se aina ole huono asia. Mukaan hyppää toinen toistaan luovempia, tyylikkäämpiä ja inspiroivempia tyyppejä. Uusia blogimaailman tähtiä syttyy ja tyylivinkkejä on entistä helpompi saada. Varsinkin itse tykkään iltaisin selailla sosiaalista mediaa, lukea blogeja ja katsella asukuvia. Tiedä vaikka saisi hyviä vinkkejä seuraavan päivän asuun. Ja aika usein näin käykin! Tämänkin postauksen asuun on saatu inspiraatio nimenomaan tästä blogista. En rehellisesti osaa edes laskea kauanko tuo kyseinen paita on kaapin perällä kököttänyt, eikä sitä kovin usein ole päälläni nähty. Muistan ostaneeni sen ihanaksi vaatekaapin piristykseksi, enkä kamalasti ole värejä koskaan arkaillut. Silti se ei vaan ole kovin usein päälleni päässyt. Mutta  eräänä ihan tavallisena iltana blogeja lukiessani ja tuon blogipostauksen kuvia katsellessani koin pienen valaistumisen. Ja jos paita pystyisi halaamaan saisi Angelica ison karhunhalauksen. Oli hän sentään kehitellyt niin innostavan asukokonaisuuden keltaisesta ja mustasta, että pääsi tämäkin keltainen kolttu pitkästä aikaa arkikäyttöön. 

Mutta missä kuitenkin menee raja? Mikä on viatonta inspiroitumista ja mikä suoraa plagiointia?Näin pieneltä paikkakunnalta tulevana olen aina miettinyt, että ei saa olla samanlainen kuin muut mutta silti ei uskalla olla liian erilainen. Pienestä pitäen on ärsyttänyt kun kaikilla kylän tytöillä oli samanlainen Hennesin trikoopaita, kun eipä täältä paljon muita vaatekauppoja löytynyt. Loppujen lopuksi kaikki koettivat olla uniikkeja ja keksiä omia juttujaan. Mutta joku kun keksi jonkin hieno omalaatuisen jutun, muut tytöt seurasivat viikon viiveellä perässä. Ei silloin etsitty inspiraatiota netistä, vaan innostuttiin yhdessä vaikka koulun cooleimmasta tytöstä. Niinpä siis tässäkin tapauksessa. 15 vuotta myöhemmin, vallitsee edelleen sama asetelma. Keltainen paita pääsi ulos kaapista yhden blogimaailman cooleimman naisen takia. Enkä usko, että tästäkään asusta kyseinen bloggaaja pahastuisi. Olihan hän edellekävijä ja onnistui luomaan muille inspiraatiota.

Silti kolikolla on aina toinen puoli. Vaikka kuinka tarkoittaisi hyvää on täydellinen kopiointi typerää. Ihan samalla tavalla siitä koulun coolin tytön naamasta näki, että häntä ärsytti kun muut tytöt matkii häntä, kuin nykypäivänä bloggaaja jättää vastaamatta vaikka mistä hänen blogipostauksen paita on. Olihan hän nyt luonut jotain hienoa ja ärsyttäisi jos muillakin olisi samanlaista. Suora plagiointi on kyllä rumaa, mutta jos nyt mietitään vaikka tätä keltaista asua. Kaikki vaatteet on aivan erilaisia, mutta silti samalaisia. Vaikka elementit olisi samoja, tekee jo itse asun kantaja jokaisesta asusta erilaisen. Jos vaikka minulle ja kahdelle ystävälleni annettaisiin samanlainen paita, saataisiin me aivan takuu varmasti aikaan täysin erilaiset asut. Koska jokaisella on omat mieltymyksensä ja tyylit stailata.

Ei blogimaailmassakaan ole asukuvilla tarkoitus rehvastella, vaan niillä koitetaan ispiroida. Jokainen lukija seuraa omankaltaisiaan bloggaajia. Seurataan henkilöitä joihin voi samaistua ja jotka jakavat samoja kiinnostuksen kohteita tai ovat tyyliltään saman kaltaisia.  Asukuvia ei myöskään oteta vain itselleen, vaan niitä otetaan arvaatteko jo miksi? No inspiraatiota varten. Omat asukuvat ei ole täällä minua itseäni varten. Vaan paras lahja minkä minäkin voin tästä blogista saada on se, jos joku innostuu ja inspiroituu edes joskus näistä minunkin postauksista. Siksi olisikin siistiä jos joku tästäkin saisi kipinän pukea joskus vielä jotain keltaista! 😊Kommentit

 1. Ihana postaus! Tosi makeet kuvat ja hyvä teksti!! Oon kyllä samaa mieltä siitä, että vaikka nyt olisikin samanlaiset paidat niin ei se ole mitään suoranaista matkimista. Jotain hennesin, seppälän, gina tricotin jne paitojakin tehdään varmasti tuhansia, joten ei se bloggaaja joka jättää kertomatta mistä se paita on ole mitenkään ainutlaatuinen :D Musta on hassua, jos ei kerrota tollaista asiaa :D

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että herätti samanlaisia ajatuksia :) varsinkin kaikkea massamuotia kun nähdään kaikilla, niin ei se tee tyylistä sen uniikimpaa jos vältellään kysymyksiä siinä toivossa, että muut ei osta :D

   Poista
 2. Tosi mahtava teksti! Onhan se niin et blogimaailmassa aina joku on tehnyt jonkun jutun ensin, eikä kaikki oo matkimista. Muoti menee virtauksissa. Calvin Kleinin t-paidat ja Louis Vuittonit on tosi monella, eikä se oo matkimista.
  Ihanat kuvatkin by the way! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos saga <3
   Ja ihan totta puhut! Jonkun pitää aina olla se ensimmäinen ja kaiken maailman villityksiä tulee ja menee :D

   Poista
 3. Hyvä postaus! Mun mielestäkään se, että on samoja vaatteita/tavaroita kuin jollakin toisella, ei voida millään laskea matkimiseksi, koska eipä oikein taida olla vaatetta, mitä ei olisi jollakin muullakin :D Blogeissa asukuvat on kyllä juuri siksi niin kivoja, että niitä katsoessa saa usein hyviä idoita siitä, miten vaikka jonkin omankin vaatteen voisi yhdistää. Sama toisin päin - minusta on aivan mahtavaa, jos joku saa mun asukuvista inspiraatiota niin, että haluaa "matkia"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! Asukuvista on ihana saada inspiraatiota :) varsinkin jos vaatekaapista löytyy vain perus kauppojen vaatteita (niinku mulla :D) ei voi välttyä siltä, että muillakin on samoja. Mutta haittaakos tuo? :D samoin asukuvissa. Jos omia tyylikuvia latailee nettiin, niin luulis että on enemmän kohteliaisuus kuin loukkaus jos joku lukijakin inspiroituu :)

   Poista
 4. Todella hyvä teksti! :) Mä itse ainakin haluan aina pitää persoonallisen tyylini ja juuri mun oman tavan ottaa kuvia ja kirjoittaa. Mun mielestä blogimaailmassa jotkut blogit on vaan kopioita toisistaan, eri naamalla vaan. Kun sä haluat saada ihmisiä inspiroitumaan pukeutumisessa, mä taas haluan matkustamisessa :) Ps. Ihanat kuvat, keltainen sopii sulle hyvin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on kyllä ihanan persoonallinen tyyli :) ja sekös vasta onkin rikkaus! :)
   Blogimaailmassa näkee ja varmasti tullaankin näkemään paljon samankaltaisuuksia jatkossakin. Mutta on iso ero toteuttaa jotain samaa omalla tyylillä kun kopioida toisen tyyliä kuvata tai kirjoittaa :)

   Poista

Lähetä kommentti

Form for the Contact Page