JennAhola.fi

my style & my life - since 2015

Lukase lisää

Helppo ja näyttävä makramee-amppeli vaikka pukinkonttiin

 

 

Vaikka marraskuu on vasta vaihtunut, puhuttaisiinko hetki joululahjoista? Nimittäin niistä itsetekemistä, tekijänsä näköisistä pienistä muistamisista, jotka ilahduttavat saajaansa.

Itsetehtyjen joululahjojen kohdalla suosittelen aloittamaan ainakin suunnittelun jo hyvissä ajoin. Vaikka marraskuussa ei yleisesti ottaen saisi vielä kovasti jouluttaa, mutta ajattele itseäsi. Välttyäksesi pahamaineiselta joulustressiltä, suosittelen käyttämään marraskuun masentavat ja pimeät illat lahjojen valmistamiseen. Näin ollen sinulle jää joulukuu, se jouluttamisen kulta-aika, ihan täysin nauttimiseen.

Varsinkin tällaiselle makramee-harrastuksen vasta-alkajalle kaikki ylimääräinen aika on enemmän kuin suotavaa. Makramee, eli tuttavallisemmin solmuilu, on ollut pinnalla hittiharrastuksena jo jonkin tovin. Kuitenkin itse innostuin kokeilemaan ensimmäistä amppelia vasta vähän aikaa sitten, juurikin joulumuistamisia silmällä pitäen. Tämä kyseinen, hieman pullapitkoa muistuttava amppeli onkin ensimmäinen ja tähän asti ainut makramee-työni. Päätin kokeilla taipuvatko omat sormeni symmetrisyyttä vaativaan solmuiluun ja kokeilemaan kuinka pitkälle omat hermot riittävät. Postauksen lopusta näet, miten tulen pienillä konsteilla muuntamaan tämän amppelin jouluisemmaksi.

Alkuun muutamat aloittelijan vinkit joululahjojen solmuiluun:


 1. Jäät koukkuun vasta kun olet päässyt jyvälle

  Joka tuutista toitotetaan, että solmuilu on koukuttavaa. Tähän fraasiin törmää jokaisella sivustolla, josta ohjeita etsin. Ja hitto vie se tuntuu siinä kohtaa turhauttavalta, kun olet itse vielä peukalo keskellä kämmentä, etkä tiedä tuleeko omasta työstä sotkuinen kasa narua vai oikeasti makramee-työ. Mutta kun erilaisiin solmutekniikoihin pääsee jyvälle, voin melkein taata, että sinäkin jäät koukkuun. Muista että alku on aina kaikessa hankala. Sormet voi tuntua alkuun kankeilta, solmut osuu eri kohtiin, eikä symmetrisyydestä ole tietoakaan, mutta tee rohkeasti. Käsiala harjaantuu vain tekemällä.


 2. Purkaa, purkaa ja vielä kerran purkaa

  Tulet todennäköisesti purkamaan enemmän tekelettäsi, kuin mitä tulet sitä solmuilemaan. Kokeile ja purkaa rohkeasti. Kuten ensimmäisessä kohdassa mainitsin, käsiala harjaantuu sitä mukaan mitä enemmän teet. Tästä minunkin työstäni huomaa, että olisi pitänyt malttaa surutta purkaa tuota pitko-osuutta ja tehdä aina vain uudestaan. Nyt se on vähän vinksallaan, mutta nyt opin virheistäni. Seuraavia töitä tehdessä, en jää odottelemaan valmista lopputulosta, vaan purkaan heti kun jokin pienikin solmu ei näytä omaan silmään miellyttävältä.


 3. Muista pitää riittävästi taukoja

  Älä turruta käsiäsi tai hermojasi liiallisella puurtamisella. Ainakaan meidän kotiamme ei ole luotu makrameen tekemiseen. Ainakin itselleni on helpompaa hahmottaa solmujen symmetriset kohdat, kun työ roikkuu. Vaakatasossa työn tekeminen tuntui hankalalta, sillä työ ei pysy paikoillaan ja pitkiä naruja oli hankalampi hallita. Kuitenkaan meiltä ei löydy sopivalta korkeudelta yhtäkään valmista naulaa tai naulakkoa. Korkealla roikkuvan työn takia kädet väsyvät helposti ja epäergonominen asento vie makua koko makrameen työstämisestä. Joten kahvipaussit ovat kaiken a ja o.

  Muista helliä myös hermoja. Varsinkin itselleni, näin vasta-alkajana, koho-/viistosolmun omaksuminen tuntui haastavalta. Ei meinannut tekniikka mennä kupoliin ei sitten millään. Työstin naruja koko ajan väärin, ja väärin tekemisestä tulee helposti maneeri, jota toistat turhaan. Muista vetää happea, katsoa ohjeita vielä vaikka tuhannen kerran ja yritä sitten vasta uudestaan. Tämä on asia, joka vaatii pitkää pinnaa, sillä kaikki solmut eivät ainakaan itseltäni luonnistuneet kuin rasvattu. Siispä muista aloittaa joululahjojen työstäminen hyvissä ajoin. Näin sinulle jää aikaa hioa tekniikkaa ja harjoitella rauhassa, ilman pinnan kiristelemistä ja kiirettä.


"Pullapitko" makramee-amppeli

Tarvitset:
 • Punoskude (Paulina), paksuus: n. 5 mm.
 • Puuhelmiä 7 kpl, halk. 20 mm. (Reikä porattu isommaksi 8 mm terällä)
 • Puurengas 1 kpl


Makramee-amppeli on tehty käyttämällä vain tasosolmuja ja koho-/viistosolmuja.

Salmiakkikuvion reunukset muodostuvat viistosolmuilla
Sisäosa täytetään tasosolmuilla

Käytin apuna Rosulikan amppeli-ohjetta

Sovelsin ohjetta oman maun mukaiseksi jättämällä tupsut pois ja lisäsin jokaisen neljän salmiakkikuvion sisälle puuhelmet. Saat lisättyä puuhelmet kuvion keskelle, kun pujotat reunimmaisten tasosolmujen sisemmät langat ristiin puuhelmen läpi. Puuhelmi kiinnittyy, kun teet viimeisen tasosolmun videon mukaisesti.

Amppelin pohja:


Ruukunpidike on tehty tasosolmuilla. Amppelin pohjaa varten tarvitsee tehdä langanlisäys. Pitkomainen yläosa on tehty viidellä langalla (eli renkaan ympärille solmuttuna kymmenellä langanpäällä), eikä kymmenen ole tasosolmuja varten jaollinen neljällä. Langanlisäyksen jälkeen pohja tehdään kolmella tasosolmulla per rivi:
 
 1. Tee ensin samaan tasoon kolme tasosolmua.

 2. Tee toiset kolme tasosolmua ristiin, ottamalla edellisten tasosolmujen reunimmaiset langat tasosolmun keskimmäisiksi langoiksi. Lisää puuhelmet.

  Muista mitata tasosolmujen välit ruukkuusi sopiviksi! Jouduin purkamaan tasosolmut moneen kertaan, kun en saanut niitä osumaan tarpeeksi kohdikkain, eikä niiden välimatka ollut tarpeeksi suuri, jotta ruukku olisi mahtunut niiden keskelle.

  Vinkki: Jos tasosolmujen kohdistaminen samaan tasoon tuntuu hankalalta, käytä apuna pieniä kuminauhoja. Mallaa kuminauhat samaan tasoon tasosolmujen lankojen ympärille, näin tasosolmut eivät karkaa eri korkeuksille, kun kiristelet niitä. Leikkaa lopuksi kuminauhat poikki.

 3. Tasosolmurivien jälkeen tein ruukun ympärille kuuden tasosolmun pötköt, jotta ruukku saa reunoille lisää tukea.

 4. Viimeistele kiinnityssolmulla ja leikkaa haluamasi mittainen tupsu.

Joululahjavinkit:


Saat varioitua tästä amppelista jouluisemman, kun vaihdat vaalean punoslangan punaiseen. Punainen väri ja puuhelmet sopivat hyvin yhteen. Sisälle voikin sujauttaa vaikka joulutähden tai hyasintin ja jouluvieminen on valmis!

Jos pähkäilet, mitä viedä joulumuistamiseksi ihmiselle, joka ei pidä kukkasista, voit vaihtaa ruukun lasipurkkiin. Näin makramee-amppelista tulee kaunis lyhty, joka tuo kaunista tunnelmaa.Kommentit

Form for the Contact Page