JennAhola.fi

my style & my life - since 2015

Lukase lisää

fiiliksiä ensimmäisestä opiskeluvuodesta

En voi oikeasti uskoa, kuinka nopeesti aika kuluu. Mulla on oikeasti ensimmäinen vuosi pulkassa ja nyt tässä vappuna siirryttiin kesäloman viettoon. Tavallaan tuntuu, että vastahan koulu alkoi ja opeteltiin toisten nimiä, aloiteltiin ensimmäisiä ryhmätöitä ja nypittiin matikan tuomia harmaita hiuksia. Ja nyt se eka vuosi on jo ohi ja olisi tarkoitus kertoilla teille vähän fiiliksiä koko tästä lukuvuodesta.


Miksi valitsin ammattikorkeakoulun? 
Ennen hakemista mä en punninnut erikseen yliopiston ja amk:n välillä. Täältä päin vain sattui löytymään kiinnostava ala ja päätin hakea. Mutta nyt tarkemmin ajateltuna AMK sopii kyllä mulle vähän paremmin, koska tykkään tehdä paljon juttuja ja täällä koulutyöt on paljon käytännön läheisempiä, eikä meidän koulutus oo pelkkää luennoilla istumista.

Miten pääsin sisään?
Yhteishaussa tuli haettua ja sain kutsun pääsykokeisiin. Pääsykokeissa oli  kolme erilaista kirjallista koetta ja yksi ryhmähaastattelu. Pääsykoemateriaalia oli monta sataa sivua ja osa englanniksi. Kiinan talousmateriaali oli mulle haastavin, juurikin siksi että se oli englanniksi. Mulla ei hirveästi ollut taskussa taloussanastoa, koska mulla ei entuudestaan ollut esim. merkonomitaustaa. Mutta silti porskutin materiaalit läpi sanakirja kourassa. Liika suomentaminen meinasi kyllä kapsahtaa omaan nilkkaan koska kysymyksetkin oli englanniksi, joten aineistosta muistui aika paljon suomennoksia 😅  Kirjallisissa oli luetunymmärtämistä, enkkua, monivalintakysymyksiä  ja matemaattis loogisia tehtäviä. Ja kaikki osa-alueet kompensoivat toisiaan. Jos tuntui, että monivalinnat meni penkin alle, pystyi matematiikassa vähän komppaamaan. Kaikki osa-alueet piti päästä läpi, mutta yhteispistemäärällä rankattiin sisälle pääsijät.

Mitä alaa ja aineita opiskelen?
Opiskelen päivätoteutuksella myynnin ja markkinoinnin Tradenomiksi, eli virallisesti: Bachelor of Business Administration. Esimmäinen vuosi otti aika pintaraapaisun koko pakettiin, mutta oma mielenkiinto on herännyt tonne markkinoinnin puolelle. Kaikkein mielenkiintoisimpia hommia on ollut just markkinointi kurssilla. Me saatiin perustaa oma mielikuvitus kahvila ja kehittää sille ihan kokonaan alustaloppuun konseptiin sopiva markkinointisuunnitelma. Oli tosi kiva päästä ideoimaan! Some markkinoinnin kurssilla hypättiin jo ihan kunnolla remmiin ja päästiin tekemään someen markkinointisuunnitelmaa ekaa kertaa asiakkaalle. Me saatiin asiakkaaksi jenkkiläinen Soul laulaja, joka tupsahti itse kuuntelemaan meidän esitystä ja tykkäsi niin kovasti, että kutsui meidät Casinolle katsomaan showtaan. Just tämmöiset asiakastoimeksiannot on ollut kivoimpia. Ei mitään puuduttavaa luennolla istumista vaan ihan konkreettista tekemistä, ja paras palkinto on nähdä kun asiakas tykkää työn lopputuloksesta 😊 Eniten työtä teettäviä kursseja on ollut kyllä myös juurikin nuo käytännönläheiset. Vaikka opiskelen päivätoteutuksessa on meillä silti todella paljon koulun jälkeen tehtäviä töitä ja noissa ryhmätöissä on aina se monen ihmisen aikataulujen sovittamis ongelma. Monesti tunnit on käytetty vain ympäripyöreiden ohjeiden antamiseen ja työt on tehtävä päivän päätyttyä. Että ihan helpolla ei pääse. Varsinkin jos töitä koittaa tehdä opintojen ohella. 😀 Osa opinnoista on meillä toteutettu englanniksi, ja se antaa kivaa lisä potkua opintoihin.

Miltä ensimmäinen opiskelu vuosi on tuntunut?
Vuosi tuntui ihanalta ja samalla todella raskaalta. Pidin monta välivuotta keskittyen vain työelämään, joten oli ihanaa päästä taas koulunpenkille ja opintojen pariin. Ja kuten sanoin, niin päällimmäisenä mielessä on, että miten nopeasti vuosi kului. Rehellisesti sanottuna on ollut välillä vaikeaa tasapainoilla töiden ja koulun kanssa, mutta on se kaikki ollut kyllä sen arvoista.Missä suorittaisin työharjoittelut?
Hyvät harkkapaikat voi olla todella kiven alla ja tätä aihetta olen miettinyt todella paljon. Mun unelma työ olisi työskennellä muotimarkkinoinnin parissa. Varsinkin näin pieneltä paikkakunnalta käsin semmoisia paikkoja on todella hankala löytää. Jos kunnon paikan haluaa, on astuttava mukavuusalueen ulkopuolelle ja munkin olisi varmasti reissattava harjoitteluun pääkaupunkiseudulle. Siksi tämän toiselle vuodella jätinkin, enkä lähtenyt täälle kesälle värväämään itselleni harjoittelupaikkaa. Haluan kunnolla perehtyä paikkoihin ja tutkailla tarkemmin kaikkia mahdollisuuksia. Harjoittelun suhteen en myöskään halua päästä sieltä mistä aita on matalin. Voisin töissä suorittaa molemmat harjoittelut, mutta sille tielle päätin olla lähtemättä, koska harjoittelusta saa niin hyvää käytännön kokemusta ja jos hyvä tuuri käy voi jalkaa saada hyvin oven väliin, joka taas auttaa opintojen jälkeisessä työllistymisessä. Varsinkin nyt töistä saisin myyntipuolen kokemuksen kuitattua, mutta hyväkilukemalla harjoittelut myyntityöstä, ei auta potkaisemaan käyntiin mun uraa markkinoinnin puolella.

Kävinkö paljon opiskelijabileissä?
Vastaus on että en. 😁 Opiskelija bileissä ei ole mitään vikaa, ja hyvä tapahan se on verkostoitua uusiin luokkalaisiin. Samoin ilmapiirikin opiskelijoiden kesken pysyy hyvänä kun välillä tehdään jotain muutakin kun päntätään tai naputetaan ryhmätyötä. Tarvitaanhan työelämässäkin tyky-päiviä. Opintojen alussa järjestettävät fuksijaiset jäi ainoiksi bileiksi mihin osallistuin ja arvaatte varmaan miksi. TADAA; koska mä teen viis päiväistä työviikkoa koulun ohella, joten vapataa ei ole ollut bileille. Ehkä ensi vuonna käyn jopa kaksissa :D

Miksi teen töitä opiskelujen ohella? 
Tää oli mulle tietoinen valinta jo kouluun hakuvaiheessa. Mä rakastan mun työtä, enkä halunnut luopua kummastakaan. Mun tän hetkiset opinnot antaa myös hyvää pohjaa ja opettaa esim esimiespätevyyttä ja hallinnollisia hommia. Joten kumpaakaan ei tuntunut tarpeelliseksi tiputtaa kelkasta, kun ne tukee toisiaan niin hyvin. Tosin omaa jaksamista on kuunneltava, ja olenkin muutamaan otteeseen tiputtanut mun sopimus tunteja ja nyt loppu ajan työskelin vain 25 tuntia viikossa. Opin kantapään kautta, että puolitehoisena ei tee muuta kuin hallaa molemmissa.

Mitä odotan eniten toiselta vuodelta? 
Ensi vuonna jatketaan siitä mihin nyt jäätiin ja syvennytään noihin toimeksiantoihin vähän suuremmin. Aineista näin etukäteen eniten kiinnostavin on brändäys. Samoin lisäkieliä on luvassa kun pakollinen virastoruotsi alkaa ja siihen päälle otin valinnaiseksi venäjän kielen, jota halusin jatkaa lukion jäljiltä. Päätin jo ennen kouluun alkua, että koitan pitää paketin kasassa, enkä heti uutuuden innostuksessani haali kaikkea kivaa opintopakettiini. Onnistuinkin ihmeen hyvin pitämään homman kasassa ja nyt ensi vuonna lisään opintoihini muutamia lisä juttuja, kuten juuri noita kieliä. Samoin ensimmäisen harjoittelun jätin toiselle vuodelle, koska halusin saada ensin hyvän teoria pohjan.

Kommentit

 1. Tosi hyvä ja kattava postaus, oli kyllä mielenkiintoista lukea! Ihania kuvia myös, tuo hame on niin nätti♥
  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! Kiva kuulla, että postauksesta oli hyötyä :)

   Poista

Lähetä kommentti

Form for the Contact Page