JennAhola.fi

my style & my life - since 2015

Lukase lisää

6 x miten saada koti kesäkuosiin?

Kesät on kiireistä aikaa ja ihanat auringon säteet paljastaa kyllä raadollisesti talven tomuttamat ikkunat. Siksi otetaan yhdessä huiskut ja rätit käteen ja hoidetaan sun ja mun kodit yhdessä kesäkuosiin. Meillä tämä urakka on jo fyysisesti selätetty ja nyt olisi vuorossa muutamia vinkkejä, miten tämä siivouksenvihaaja sai jynssättyä kodin lattiasta kattoon! Lukaise vinkit ja hengähdä syvään, niin tämmöinenkään isompi urakka ei tunnu niin kamalalta. 😊

Säilytä vain ne joita tarvitset ja rakastat
 Ainakin yksi himo-hamstraaja ilmoittautuu tässä 🙋 Meiltäkään ei nurkista lähtenyt pyörimästä kuin yksi hyllykkö ja muutamia seinähyllyjä, mutta tilaa tuli kaappeihin ja laatikoihin sitäkin enemmän. Suursiivous tulisi siis yltää myös sinne asti, minne nopealla vilkaisulla ei näe. Kollaa kaikki turha krääsä pois. Ihan konmarin tasolle meillä ei lähdetty. Mulla ei esimerkiksi ole sydäntä heittää lahjoja roskikseen tai muutakaan millä on tunnearvoa. Joten älä ole liian ankara, äläkä heitä pois mitään mikä jää harmittamaan jälkikäteen.

 Vinkki: Kerää matkamuistot, tunnetavarat ja postikortit yhteen koriin ja tee siitä oma aarrearkku. Näin ne ei loju ympäri laatikoita ja kaappeja, vaan löytyvät yhdestä paikasta.

Jynssää huone kerrallaan
Tämmöinen suursiivo voi olla voimia vievää ja tarvitsee oikeanlaisen energiatilan, että tälläiseen urakkaan pystyy. Joten älä muserra siivousintoa ahnehtimalla vaan aloita siivous huone kerrallaan. Varsinkin kun siivotaan kaikki lattiasta kattoon, on hyvä tyhjentää huoneet, jotta saa kaikki nurkat pestyä. Näin ollen kaikki asunnon tavarat ei ole pitkin poikin vaan käsittele yhden huoneen tavarat ja nurkat kerrallaan.

Vinkki: aloita pienimmistä huoneista ja etenet aina isompaan. Pienet huoneet on nopeampia siivota, joten urakka tuntuu pienentyvän nopeammin.
Kutsu kavereita auttamaan 
Jopa siivoaminen on hyvä tekosyy nähdä ystäviä, joten kutsu heidät kylään. Ystävät on varmasti innoissaan auttamassa varsinkin vaatekaapin kollaamisessa. Jos olet oikeasti rohkea ja haluat päästä turhasta tavarasta eroon voit päästää ystävät tonkimaan vaatekaappisi, kuin villikoirat konsanaan. Varmasti saat kaappiin tilaa! Jos ihan täysin vapaita käsiä et halua antaa, tee esim. sängylle valmiiksi pinoja joista ystävät voivat tehdä löytöjä.

Vinkki:  Järjestäkää sama vaatekaapin siivous ilta jokaisen luona. Näin vanhat vaatteet pääsee kiertoo ihan jokaisella, ja jokainen saa kaappiinsa tilaa. Pidä kuitenkin huoli, ettet hamstraa juuri siistittyyn kaappiin lisää roinaa. Tee itsesi kanssa sopimus: Jos annat ystävällesi 2 vaatetta, saat tuoda hänen kaapistaan yhden aarteen tilalle. 


Pidä, heitä pois, pistä kiertoon
Käy kaikki kaapit, laatikot ja nurkat läpi ja tee kolmen eri kategorian kasoja: Ne mitä pidät, ne mitkä heität kokonaan pois ja ne mitkä pistetään kiertoon.  Jos joku tavara on roikkunut rekissä vuoden päivät, ei se siitä tule käyttöön tulemaan. Meiltäkin löytyi kolme kylpyhuoneen mattoa, joista vain yksi on ollut käytössä. Miksi? Oli siis aika päästää irti näistä kahdesta muusta. Jos kaapeistä löytyvät romut lentävät roskikseen, muista kierrättää! Muista pistää myös vanhat tekstiilit ja rispaantuneet lakanat mielummin kiertoon. Hyödynnä vaatekauppojen vaatekeräyksiä, ja pistä huonokuntoisetkin tekstiilit kiertoon, mielummin kuin roskiin. Näitä pusseja tuli meidänkin kärrättyä kauppaan 6 kappaletta. Vaatepusseja ottaa vastaan mm. H&M ja Seppälä. Jos kaapista löytyy hyväkuntoisia mutta sinulle turhia tavaroita: myy ne. Kesä on pihakirppiksien kulta-aikaa, joten pystytä pöytä ja päästä turhat tavarat uuteen kotiin.

Vinkki: Noudata tässä yhden (max 2) vuoden sääntöä. Jos et ole käyttänyt jotain vaatetta tai tavaraa yli vuoteen, et myöskään tule tarvitsemaan sitä jatkossa. Varsinkin usein kosmetiikka pilaantuu 12 kuukauden päästä sen avaamisesta, joten hävitä kaikki yli vuoden päivät auki olleet putelit.

Kuuraa sieltä, mistä ei ole kuurattu pitkään aikaan
Pintapuolista siivoamista tulee harrastettua useammin mutta koska olet viimeksi pessyt seinät tai jynssännyt kylpyhuoneen kaakelit hammasharjalla? Muista myös imuroida patjat (saatat yllättyä miten paljon pieniä pölyhiukkasia löytyy petarin reunoista vaikka päällä on aina lakana!), pestä ikkunan välit ja tuuletysräppänät. Jynssää saunanlauteet ja puhdista kloritella viemärit. 

Vinkki: Tee paperille to-do lista, johon listaat viisi teillä kaikista harviten siivottavat pienet paikat. Voit yllättyä miten paljon kaikkia pieniä pölypiiloja teiltäkin löytyy, vaikka luulisi että on aina puhdasta.

Motivoi ja palkitse urakka
Meillä tämän rivari kaksion siivoamiseen meni useampi päivä ja se putipuhdas ja järjestyksessä oleva koti on itsessään jo palkinto. Mutta silti muista palkita itsesiä vähän spessummalla kiitoksella, niin urakasta jää parempi muisto, eikä ensi kerralla saman urakan aloittaminen tunnu niin karvaalta. Meillä vaihdettiin uudet viidakkolakanat sänkyyn, koska mikään ei voita puhtaiden lakanoiden tuntua ja tuo viidakko printti tuo freshimpää kesä tunnelmaa makuuhuoneeseen. Osta myös raikkaita kukkia piristämään ja tuomaan tuoksua. Nappasin itse kauppareissulla ostoskoriin vitosen maksavan Pirkka neilikka kimpun ja ne kesti kolme viikkoa! 

Vinkki: Speciaalimpi palkintoa, esim. kukkakimppu auttaa pitämään myös kodin siistinä. Eihän nyt kauneinkaan kukkakimppu sovi sotkuiselle keittiönpöydälle!


Joko teillä on pistetty koti kesäkuosiin? 😊

Kommentit

 1. Ihana postaus ja tosi hyviä vinkkejä! Meilläkin todellakin tarvitsisi siivota, varsinkin vaatehuone, mutta se aloittaminen on aina niin hankalaa :D

  Elli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo se aloittaminen on aina aivan kamalaa, mutta voi vitsi miten ihanaa kun nyt on kaapit järkässä ja sieltä löytääkin jotain :D

   Poista

Lähetä kommentti

Form for the Contact Page